Henkilökuva

Mk Dressage on perustettu vuonna 2004 ja on yhtä kuin ratsastuksenopettaja Minna Kauppinen. Kauppinen on toiminut 15 vuotta ratsastuskouluissa opettajana ja viimeiset neljä vuotta yksityisyrittäjänä. Seuraavassa hän kertoo itsestään:

”Olen 41-vuotias pitkänlinjan hevosihminen. Talouteeni kuuluu neljä hevosta ja minishetlanninponi.
Dobermannit Diamandin Santana ”Carlos” ja Park Hill`s Charming Cher ”Siiri” tarjoavat minulle tarpeellista vaihtelua hevosteluun; niiden kanssa harrastan palveluskoiralajeja sekä kierrän näyttelyitä. Varsinkin Carlos on jo kunnostautunut näyttelypuolella: se valittiin 2006 Suomen kauneimmaksi dobermannien erikoisnäyttelyssä. Tallin jyrsijätilanteesta vastaa sininen kissamme Santtu.

Ammatti

Alkuperäiseltä koulutukseltani olen mainoshoitaja MAT, valmistuin Markkinointi-instituutista piirtäjälinjalta. Työskentelin mainostoimistossa, kunnes se 1980-luvun laman kourissa ajautui konkurssiin. Pyöritin myös omaa pienimuotoista mainosalan yritystä, jonka ajanpuutteen vuoksi lopetin hevosten tultua vahvemmin kuvaa mukaan.

Jäätyäni työttömäksi ajauduin ikään kuin vahingossa kokonaan hevosten pariin. Luonteva valinta työpaikaksi oli Sirke Majosen (silloinen Etelävuori) pitämä ratsastuskoulu Raadelmassa ja myöhemmin Kuusistossa. Sirkellä toimin ratsastuksenopettajana. Tällöin valmistuin ratsastuksenohjaajaksi loppukokeella Ypäjän hevosopistosta.

Sirken lopetettua ratsastuskoulun pidon siirryin opettajaksi takaisin Raadelmaan Turun Seudun Ratsastuskouluun. Kun Turun Ratsastajat käynnistivät seuran vetämän ratsastuskoulun uudelleen, siirryin pian opettajaksi sinne. Vuonna 2000 valmistuin Ypäjältä ratsastuksenohjaajasta opettajaksi. Sain stipendin ollessani kurssini paras opettaja.

Opetustyötä Artukaisissa kestikin kymmenisen vuotta, kunnes vuonna 2004 päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ryhtyä yksityisyrittäjäksi, ratsuttajaksi ja valmentajaksi.

Ratsastus

Aloitin ratsastuksen Raision ratsutallilla Kerrolassa seitsenvuotiaana. Opettajanani toimi Arto ”Alva” Ailio. Häntä saan kiittää kannustuksesta kilparatsastuksen pariin. Tosin alun perin lajinani oli esteratsastus. Lajinvaihtoa Alva myöhemmin harmittelikin sanomalla: ”Kun sinusta olisi ratsastajakin voinut tulla”.

Jatkoin ratsastusta Alvan tallilla Raisiossa. Kuuluin estevalmennusryhmään, joka sai kilpailla tallin opetushevosilla. Tänä aikana saavutin useita voittoja ja sijoituksia 90–110 cm luokissa hevosilla Efa-Nan ja Nabor II.

Nabor II:lla osallistuin kahdesti ponien SM-kilpailuihin. Ensi kosketus kouluratsastuksen pariin tapahtui Hopeakannus-kilpailun kautta. Kilpailu oli yhdistetty este- ja kouluratsastuskilpailu. Edustin aluettamme loppukilpailussa Ypäjällä hevosella Efa.

Alvan tallilta siirryin ratsastamaan Sirke Majosen oppiin Paraisille Hoggaisiin ja Raadelmaan. Sirkelläkin aloitin esteillä, mutta kun hän jatkuvasti työnsi minulle kouluratsujaan, aloin taipua kouluratsastuksen pariin. Ja sille tiellehän olen jäänyt.

Ratsastusharrastuksen ohella vietin nuoruuteni Kaarina ”Helsu” Helianderin ravitallilla Paraisilla. Häntä saan kiittää siitä suuresta hevosmiestaidosta, jota hän minulle vuosien saatossa valotti. Ollessani kesätöissä hänen luonaan vastasin mm. Nature Lover- ja Turn For Home -jalostusorien sekä niiden tamma-asiakkaiden hoidosta ja hyvinvoinnista

Hevoset

Ensimmäinen varsinainen ”oma” koulukilparatsuni oli Sirkeltä vuokraamani Tanskan puoliveritamma Fleur III (Asferg Cyklo-Aleksander). Se oli alun perin hankittu Sirkelle itselleen, mutta kun hän terveydellisistä syistä lopetti ratsastuksen, sain sen häneltä onnekseni vuokralle. Sillä saavutin menestystä kansallisissa helppo A -luokissa.

Ensimmäinen ihan oma hevoseni oli Hannover-ori, sittemmin ruuna Spitz Bube (Salut-Wicht). ”Puppe” tuli minulle totutettavaksi satulaan ja ratsastettavaksi kolmivuotiaana orina. Puppen omisti silloin Annukka Aaltonen. Ratsastin ja kilpailin myös Annukan toisella hevosella Amelialla (Lester-Abbé), joka on luonut hienon siitosuran Teija Varjosen omistuksessa. Ostin Pupen itselleni Annukan jouduttua luopumaan siitä sen ollessa seitsenvuotias.

Spitz Bube on ensimmäinen kouluttamani hevonen. Jyri Malmströmin taitavalla valmennuksella ylsimme mm. senioreiden Suomen mestaruus -kilpailuihin vuonna 1997. Myin Pupen Tiina Sibergille sen ollessa kymmenvuotias. Nykyisin se viettää ansaittuja eläkepäiviään Anna-Kaisa Mäkisen omistuksessa Tampereella.

Myytyäni Spitz Buben sain ratsastettavakseni Christell Sonntagin nuoren FWB ruunan Lanciérin (MozartII-Maraton). Lancierillä menestyin nuorten hevosten luokissa. Saavutin sillä mm. nuorten hevosten PM-pronssia Herrningissä Tanskassa 1999. Nykyisin ”Tomppa” kilpailee Inter I -tasolla Maria Laamasen omistamana.

Tanskan kilpailumatkalla tutustuin Riitta Westerholmiin, joka sittemmin tarjosi minulle yhtä kolmesta tammastaan. Valitsin niistä May Waltzin (May Sherif-Asferg Cyklo), joka oli tehnyt jo kaksi varsaa. ”Valssi” tuli Suomeen marraskuussa vuonna 2000 ollessaan kuusivuotias. Se osasi kävellä, ravata ja nostaa laukan ravista. Kahdeksanvuotiaana osallistuin sillä jo Tapiola Small tour -kilpailuun ja sijoituin finaalissa Hartwall-areenalla kolmanneksi.

Vuonna 2003 Riitta Westerholm päätti lopettaa hevosten kasvatuksen, jolloin myös Valssi meni myyntiin ja lähti takaisin Tanskaan. Samana vuonna osallistuin sillä Inter I+ -tasoiseen senioreiden hallimestaruuskilpailuun sijoittuen viidenneksi. Korvaukseksi Valssin kanssa tekemästäni työstä valitsin Riitan kasvateista May Carnagie -orin (Michellino-MatadorII). Toivon että ”Nakke” joskus seuraa Valssin kavionjälkiä.

Valssin jälkeen saavutin menestystä hyvän ystäväni Terttu Sillantien ruunalla Fridolin (Milano-Favorit). ”Frido” tuli minulle aluksi opettelemaan vaihtoja. Se osoittautuikin hyvin oppivaiseksi, ja parissa vuodessa se ylsi vaativa A-tasolle. Vaativa B- ja A-tasolta sillä on lukemattomia voittoja ja sijoituksia.

Fridon loukkaantuminen lopetti yhteisen tiemme. Tällä hetkellä se viettää eläkepäiviä Tampereella viihdyttäen ”Tepaa” ja opettamalla junioriratsastajia Tepan valvovan silmän alla.

Muita kouluttamiani menestyneitä kilpahevosia vuosien varrella ovat olleet muiden muassa:

Julana
Turun Ratsastajien opetushevonen, jolla kilpailin sekä nuorten hevosten että avoimissa helpoissa ja vaativissa luokissa. Parhaita saavutuksia ovat viisivuotiaiden mestaruuskisojen kolmostila sekä lukuisat voitot avoimissa luokissa. Julana (Corian-Ivanhoe) oli parhaimmillaan kouluhevosten ranking-tilaston kymppi kärjessä toimien samalla ratsastuskoulu opetushevosena. Julana myytiin sittemmin Anna Liljalle. Anna ja Julana mm. edustivat Suomea maajoukkueessa.

Mazurka Q
Katri Grönbergin omistamalla Mazurka Q:lla (Master-Monaco) voitin laatuarvostelun askellajit vuonna 2001. Samana vuonna osallistuin sillä Ruotsin nelivuotiaiden championaattiin. Siellä karsimme itsemme loppukilpailuun. Saavutin sillä joitakin sijoituksia helpoissa ja vaativissa luokissa. Vuonna 2005 ”Marsu” varsoi meille tammavarsan oriista Blue Hors Romanov. Tästä varsasta odotamme paljon. Marsu myytiin Jenni Jusille Turkuun, joka on kilpaillut sillä aluetasolla monipuolisesti myös esteitä ja kenttää.

Romano
Anne Nylundin omistamalla venäläisellä oriilla Romano (sittemmin Sir Romano) kilpailin kauden 2000. Saavutin sillä voittoja sijoituksia vaativa B – vaativa A -luokissa.

Romano II
Lea Carpelanin tanskalaisruuna Romano II (Blue Hors Romancier-Ramir) oli ratsastettavanani kaksi kautta 2005–2006. Sekin keräsi sijoituksia ja voittoja vaativa B-A -luokissa. Romano myytiin senioriratsastajalle opetusmestariksi Helsinkiin. Se myös kilpailee Minna Kemppaisen ratsastamana vaativissa luokissa.

Veksaus
Elina Järäisen omistamalla suomenhevosoriilla Veksaus (Etsaus-Ponte) menestyin sekä suomenhevosten että avoimissa helppo A -luokissa vuosina 2002–2004. ”Veksillä” sijoituimme viidensiksi SH-koulumestaruuskilpailuissa vuonna 2002. Nykyisin Veksi viettää eläkepäiviä omistajansa Elinan luona Ruskolla.”